Πέντε θεατρικά έργα που πρέπει να διαβάσεις

Pluralism / Οκτ 14, 2018
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
 
Το θέατρο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον κάθε θεατή ψυχική ανάταση. Η προσφορά του, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο είναι τεράστια, καθώς επωφελεί τον άνθρωπο σε επίπεδο ψυχισμού και όχι μόνο. Η διερώτηση και η ανάλυση των χαρακτήρων έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της σκέψης. Θα μπορούσαμε να αναλύουμε επί ώρες τι προσφέρει και πόσο ωφελεί το θέατρο, όμως κρίνουμε φρονιμότερο να σας παρουσιάσουμε μερικά από τα θεατρικά έργα που έγραψαν ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Άμλετ του Σαίξπηρ
 
Ίσως ανήκει στην τριάδα στην κορυφαία κατάταξη των θεατρικών έργων, καθώς έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες. Ο ψυχισμός του Άμλετ, μπορεί να αναλυθεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μια ιστορία εκδίκηση από έναν άνθρωπο, που πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον εαυτό του. Η διεκδίκηση του δικαίου απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, ο ίδιος ο ήρωας είναι τραγικό πρόσωπο. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αμλετ σαιξπηρ
 
 
Γυάλινος Κόσμος Τενεσί Ουίλιαμς
Πολύ συχνά οι χαρακτήρες των θεατρικών έργων του Τενεσί Ουίλιαμς είναι προεκτάσεις ατόμων της ίδιας του της οικογένειας, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα πρόσωπα του Γυάλινου κόσμου. Η μητέρα Αμάντα, με τη δήθεν τελειομανία και τη φλυαρία της, ταιριάζει αρκετά με τη μητέρα του συγγραφέα, Εντουίνα. Η κόρη Λώρα, εκ γενετής χωλή, ενδοστρεφής και μόνιμα θλιμμένη. Το έργο αναπαριστά αυτοβιογραφική αφήγηση του ίδιου του συγγραφέα.
Αποτέλεσμα εικόνας για γυαλινος κοσμος τενεσι ουιλιαμς
 
 
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Το κλασικό θεατρικό έργο, το οποίο εάν διδασκόταν στα σχολεία με την ουσιαστική του σίγουρα θα είχε περισσότερη αναγνωσιμότητα από τους μαθητές. Μάχη για να κερδίσεις ιδανικά με τα οποία έχεις μεγαλώσει στη ζωή σου, αψηφώντας τον όποιο Κρέοντα σε περιορίζει. Καταργώντας τον όποιο θεϊκό νόμο της επιβάλλει κάτι ως ύβρη και ανήθικο.
Αποτέλεσμα εικόνας για αντιγονη σοφοκλη
 
Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ
Το κλασικό και κοινωνικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα, γραμμένο λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι ήρωες περιμένουν τον περίφημο Γκοντό, κάθε μέρα στο ίδιο σημείο. Με ένα σκοτεινό φόντο, οι ήρωες περιμένουν εκείνον τον ήρωα που θα τους γλιτώσει από τις συμφορές.
Αποτέλεσμα εικόνας για περιμένοντας τον γκοντό
 
Ταρτούφος του Μολιέρου
Το γεγονός πως και σήμερα κάνουμε αναφορά στον «ταρτουφισμό» πολλών ανθρώπων αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο λόγω του οποίου επιλέχθηκε η συγκεκριμένη κωμωδία. Η κωμωδία καταπιάνεται με τα μεγάλα ελαττώματα των ανθρώπων, τα οποία αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο του βασικού θεατρικού ήρωα. Ο «Ταρτούφος» είναι ένας λάγνος εγωιστής, ένας αρρωστημένος υποκριτής, που εμπορεύεται την εμπιστοσύνη των άλλων προς το συμφέρον του και δεν διστάζει να τους εξαπατά με οποιονδήποτε τρόπο.
Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!