Τεράστια γκάφα από ΑΠΕ: Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία

Pluralism / Οκτ 17, 2016

Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία, εξαιτίας του λάθους τηλεγραφήματος από το ΑΠΕ. Τι συνέβη ακριβώς;

Το ΑΠΕ σε αρχικό του τηλεγράφημα υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε ομιλία του στη Ριζέ, ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί, ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
Φυσικά, το γεγονός σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση που όπως είπε η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη « η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».

Ωστόσο, οι δηλώσεις που φαιρόταν να 'χει κάνει ο Ερντογάν, δεν είχαν γίνει από τον ίδιο , αλλά από μερίδα του τουρκικού τύπου.
Σύμωνα με το ΑΠΕ:
Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο", τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο".

Παρατίθουμαι και το πρώτο τηλεγράφημα του ΑΠΕ:

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!