Ταξίδι στη μοναδική «πράσινη» Σκόπελο

Δέσποινα Λάνου / Ιουλ 16, 2018

Η Σκόπελος είναι από τα πιο ξακουστά νησιά των Σποράδων και ένας από τους λόγους είναι το πράσινο χρώμα της...!

 
Σμαραγδένια νερά, ονειρεμένες ακτές, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και επιβλητικά μοναστήρια θα λέγαμε πως συνθέτουν μία αυθεντική νησιωτική ατμόσφαιρα. Καλώς ήρθατε στη Σκόπελο.
 
Η Σκόπελος  έχει τρία βασικά λιμάνια: της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται στη βόρεια ακτή μέσα σε κλειστό κόλπο και η πανέμορφη πολιτεία της απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το κάστρο. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για σκόπελος
 
 
Βόλτα στο νησί...
Η περιήγηση στο νησί αρχίζει από την αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα με τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τις διάσπαρτες εκκλησίες και τις όμορφες νησιώτικες κατοικίες με τις ολάνθιστες αυλές που περιβάλλουν το Κάστρο. Μπορείτε να ακολουθήστε την διαδρομή που ξεκινά από την Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού και να απολαύσετε τη θέα καθ’ όλη τη διαδρομή αλλά και από την κορυφή του Κάστρου προς τον οικισμό, το Λιμάνι και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για σκόπελος χωρα
Δείτε μερικούς από τους σημαντικούς οικισμούς του νησιού:
Η Γλώσσα, ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα, βρίσκεται 25 χλμ. βόρειά της. Στενά σοκάκια, περιποιημένα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμες γωνιές συνθέτουν τη φυσιογνωμία της, ενώ η γύρω περιοχή παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των αρχαίων πύργων και κτισμάτων που έχουν εντοπιστεί.
Το Παλιό Κλίμα είναι ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό κοντά στη Γλώσσα που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το σεισμό του 1965.
Το Νέο Κλίμα/ Έλιος, 18 χλμ. από τη χώρα της Σκοπέλου κάτω από το δάσος του Βαθιά και σε υψόμετρο 688 μέτρα, είναι νέος οικισμός αφού χτίστηκε μόλις το 1981. Πολύ κοντά βρίσκεται η υπέροχη παραλία Χόβολος.
Σχετική εικόνα
 
 
Αξιοθέατα στο νησί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι:
Φυσικά, πρέπει να δείτε τα εκπλητικά βυζαντινά μοναστήρια, όπως της Ευαγγελιστρίας και του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Τους πειρατικούς τάφους στα Σεντούκια (αρχαίοι λαξευτοί τάφοι), την Επισκοπή, ενετικό κτίσμα που προοριζόταν για έδρα του Επισκόπου Σκοπέλου, αλλά έμεινε ημιτελές λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538.
 
Οι παραλίες στη Σκόπελο
 
Από τις καλύτερες παραλίες θεωρείται η Μηλιά, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Χώρας, με ψιλό, λευκό βότσαλο και τα χαρακτηριστικά βράχια που αναδύονται μέσα από τη θάλασσα, ενώ το πευκοδάσος που την περιβάλλει συμπληρώνει υπέροχα το τοπίο. Από τις δημοφιλέστερες είναι και η στρωμένη με βότσαλο παραλία του Πανόρμου, 15 χλμ. δυτικά της Χώρας.
 
 
Τέλος, μην αποχαιρετίσετε τη Σκόπελο χωρίς να έχετε δοκιμάσει την παραδοσιακή τυρόπιτά της, με φήμη σε όλη την Ελλάδα! 
 
Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!