Στόλισμα καραβιού VS Στόλισμα Δένδρου

Pluralism / Δεκ 15, 2016

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και οι γιορτές.Τί μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό να στολίσουμε;ΦΥΣΙΚΑ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο με πολύχρωμα λαμπάκια και διάφορα στολίδια.Είναι όμως το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στις ρίζες της παράδοσής μας;NOT!!

Το ελληνικό έθιμο αναφέρει πως τα Χριστούγεννα οι Έλληνες στόλιζαν καράβι.Στην Ελλάδα η οποία είναι κατεξοχήν νησιωτική χώρα,αποτελούνταν από πάρα πολλούς ναυτικούς.Έτσι και τα γυναικόπαιδα που έμεναν πίσω στόλιζαν καράβι,κάτι που συμβόλιζε την αγάπη τους για τον άνδρα ή το γιο τους που ταξίδευε και την ευχή και γυρίζει σώος και αβλαβής από το ταξίδι.Έπειτα τα παιδιά περνούσαν από πόρτα σε πόρτα λέγοντας τα κάλαντα και κρατώντας ένα καραβάκι στο χέρι.

Το έθιμο με το καραβάκι άντεξε για αρκετά χρόνια μέχρι την εμφάνιση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ελληνική πραγματικότητα. Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα - πιθανότατα ένα έλατο - στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Παρόλα αυτά, μόλις τη δεκαετία του 1950 κατάφερε να μπει μαζικότερα στα ελληνικά σπίτια.

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δένδρου ξεκίνησε από τον  Άγγλο ιερομόναχο Άγιο Βονιφάτιο ο οποίος  καθιέρωσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την  παράδοση για να εξαλείψει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.

  Η παράδοση θέλει το ιδρυτή του Προτεσταντισμού Μαρτίνο Λούθηρο να είναι αυτός ο οποίος καθιέρωσε το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ενώ το 1882 στην Νέα Υόρκη στολίστηκε το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα συνάδελφο του Τόμας Έντισον.

Τί θα στολίσουμε λοιπόν φέτος;

 

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!