Προϋποθέσεις ορθής επιλογής επαγγέλματος

Pluralism / Αυγ 29, 2017

Γράφει η Φιλόλογος Καζιόλα Σωτηρία

Πιο επίκαιρα από ποτέ σήμερα, αλλά και κάθε χρόνο οι μαθητές κατά την ενηλικίωση κι αποφοίτησή τους από το Λύκειο, καλούνται να αποφασίσουν το επάγγελμα που θα ήθελαν ιδανικά να ακολουθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Είτε το πετύχουν είτε όχι, το σημαντικό είναι να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες επιλέγουν το επάγγελμα αυτό.

Στη σημερινή εποχή, που τα νέα ενήλικα άτομα βομβαρδίζονται από τον καταιγισμό των πληροφοριών και τις επαναλαμβανόμενες απόψεις που ακούν κι αφορούν το δικό τους.. μέλλον, οφείλουν να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη και να οπλιστούν πρωτίστως με αυτογνωσία. Αυτογνωσία σχετική με τη γνώση των ικανοτήτων, των δυνατοτήτων και επιθυμιών τους. Από όλους, αυτός που ξέρει πάντα καλύτερα είναι ο εαυτός μας. Κι οι μαθητές πρέπει από τα πρώτα κιόλας ενήλικα βήματά τους να μάθουν να τον ακούν.

Η ελεύθερη επιλογή επαγγέλματος ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του ατόμου, η κατάλληλη αγωγή μέσω του ορθού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού κι η παροχή ίσων ευκαιριών, είναι μερικές από τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να προβεί το άτομο αναπόσπαστα στην επιλογή του επαγγέλματός του. Φυσικά, αναφερόμαστε μόνο στις συνθήκες που πρέπει να έχει υπόψη του ο νέος για την κατάλληλη επιλογή επαγγέλματος, αν και για να μπορεί να επιλέξει αυτοβούλως, θα πρέπει ταυτόχρονα να πληρούνται οι προϋποθέσεις κι από την πλευρά εξωτερικών παραγόντων, όπως του κρατικού, σχολικού, επαγγελματικού, ψυχολογικού μηχανισμού. 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!