Πολίτης Κέιν : Η Καλύτερη Ταινία όλων των Εποχών

Pluralism / Ιαν 04, 2017
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 23-04-2024
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
 
« Ο Πολίτης Κέιν/ Citizen Kane » θεωρείται αν όχι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες.
 
Πρόκειται για αμερικανική ταινία του 1941 σε σκηνοθεσία του 'Ορσεν Γουέλς και πρωταγωνίστησαν οι Όρσον Γουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Αγκνες Μούρχεντ, Έβερετ Σλόουν.
 
Είναι μία πολυεπίπεδη ταινία, που θίγει σημαντικά θέματα και καλύπτεται με ένα « πέπλο » μυστηρίου. Όλα ξεκινούν, όταν ο μεγαλοεκδότης Τσαρλς Φόστερ Κέιν πεθαίνει και η τελεύταια λέξη του είναι Rosebud (Ροδάνθος).
 
Ο δημοσιογράφος Τζέρι Τόμπσον,προσπαθεί να εξερευνήσει γεγονότα σχετικά με τη ζωή του και να βρει τι ακριβώς σημαίνει η τελευταία αυτή λέξη. Κάπως, έτσι ξεδιπλώνεται η ζωή του μεγαλοεκδότη μέσω από συνεντεύξεις, που θα πάρει ο εν λόγω δημοσιογράφος στους ανθρώπους , που πέρασαν από τη ζωή του. Σιγά -σιγά αρχίζει και δομείται το προφίλ του , μέσα από αναδρομικές αφηγήσεις, φλας μπακ. Οι περιγραφές, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη ζωή ενός μεγαλοεκδότη και το πως μπόρεσε ο ίδιος να χειριστεί τη δόξα και το χρήμα του.
 
« Ο Πολίτης Κέιν » είναι μία ταινία, που εισήγαγε πολλά καινούργια στοιχεία στο τότε Χόλιγουντ, νέα πλάνα , βάθος πεδίου και έχει σχήμα κύκλου, δηλαδή η ταινία τελειώνει εκεί που ξεκίνησε.
 
Περιγράφει τη ζωή μεγιστάνα του Τύπου της εποχής Ρούντολφ Χιρστ. Τελικά,όμως μέσα από αυτές τις περιγραφές, πως θα χαρακτηρίζαμε τον ήρωα απλουστευμένα καλό η κακό ή πέρα αυτών των εννοιών; Η ζωή είναι σύνθετη και ο ίδιος μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, ο άλλοτε κραταιός άνθρωπος των μίντια καταλήγει να είναι ο τραγικός ήρωας.
 
 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!