Κοινό Πάσχα για Ορθοδόξους-Καθολικούς; Γιατί Φέτος Συμπίπτουν; Στη Σύρο γιορτάζουν μάζι!

Pluralism / Απρ 14, 2017
Κοινό Πάσχα για Καθολικούς και Ορθόδοξους η 16 Απριλίου του 2017, κάτι που συνέβη και το 2014. Γιατί, όμως συμπίπτουν οι ημερομηνίες, αφού συνήθως έχουν  1 μήνα διαφορά;
 

Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα. Έτσι, η Γρηγοριανή – Καθολική πανσέληνος είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια ημέρα) από ό,τι η Ιουλιανή – Ορθόδοξη.

Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα υπολογίζεται ότι είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαΐου το αργότερο. Τα όρια του Καθολικού Πάσχα είναι από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι Καθολικοί δεν θα έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο.

Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή – Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει και φέτος, στις 16 Απριλίου 2017, ενώ θα συμβεί και κατά τα έτη: 2025 (20 Απριλίου), 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.α. Συνολικά, κατά τον τρέχοντα αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό 31 έτη, ενώ κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια. Το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698, καθώς μετά το 2700 –λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος- δεν θα μπορούν να συμπέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος.

Στη Σύρο, που ουσιαστικά χωρίζονται σε ορθόδοξους και καθολικούς θα γιορτάσουν αρμονικά τον εορτασμό του Πάσχα, ενώ εκτιμάται, ότι η Σύρος είναι η 1ος προορισμός για Πάσχα.Επίσης, οι κάτοικοι της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας δηλαδή, είναι στην πλειοψηφία τους ορθόδοξοι, ενώ στην Άνω Σύρα και τα χωριά οι περισσότεροι είναι καθολικοί. Γι' αυτό και στην κορυφή της Ερμούπολης υψώνεται η ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, ενώ στον απέναντι λόφο, όπου είναι σκαρφαλωμένη η Άνω Σύρα, δεσπόζει η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη). 

dogma.gr

 

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!