Η τραγωδία της Θύρας 7, 36 χρόνια μετά!

Έλενα Δημητρίου / Φεβ 08, 2017

Της Έλενας Δημητρίου,

  Η πιο θλιβερή στιγμή στην ιστορία του ερυθρόλευκου συλλόγου γράφτηκε σαν σήμερα 36 χρόνια πριν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» λίγα λεπτά πριν την λήξη του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Στην τραγωδία αυτή καταμετρούνται 21 νεκροί και 54 τραυματίες. Για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, αλλά και για κάθε υγιή φίλαθλο ανεξαρτήτου ομάδας, αυτή η μέρα θα πρέπει να είναι ημέρα πένθους.

  Λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, οι φίλαθλοι που βρισκόντουσαν στη θύρα 7 θέλησαν να μετακινηθούν προς τη θύρα 1, η οποία βρισκόταν δίπλα στο διάδρομο των αποδυτηρίων για να αποθεώσουν την ομάδα τους. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως οι πόρτες ήταν κλειστές και τα τουρνικέ στην θέση τους καθιστώντας αδύνατο τη διαφυγή των οπαδών από εκείνη την «παγίδα θανάτου».

  Με την μετακίνηση των πολλών ατόμων το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιοι από αυτούς που προηγούνταν έπεσαν παρασύροντας μαζί τους και άλλα άτομα. Αυτοί που ήταν πιο πίσω δεν είχαν ενημερωθεί τι είχε συμβεί μπροστά, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να προχωράνε και τελικά να ποδοπατηθούν μεταξύ τους. Εκεί, 19 άτομα είχαν χάσει ήδη τη ζωή τους, άλλος ένας καθώς τον μετέφεραν στο «Τζάνειο» νοσοκομείο μαζί με άλλους τραυματίες και άλλος ένας απεβίωσε έξι μήνες μετά αφού δεν κατάφερε ποτέ να ξυπνήσει από το κώμα που είχε πέσει.

  Τα τουρνικέ που στάθηκαν ως αιτία θανάτου σε τόσους ανθρώπους στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, στέκονται έξω από το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», ώστε να θυμίζουν στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες.

  Ως προς την θέση της πολιτείας, αρχικά στάθηκαν στις οικογένειες των τραυματιών στα νοσοκομεία αλλά και στις κηδείες των θυμάτων. Όμως ποτέ δεν αποδόθηκαν κατηγορίες και ευθύνες στους υπεύθυνους και άφησαν τις οικογένειες των θυμάτων με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Η λίστα της τραγωδίας αναγράφει 21 ονόματα. Τα ονόματα των 21 νεκρών:
1. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
2. Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
3. Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
4. Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),
5. Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
6. Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
7. Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
8. Νίκος Φίλος (19 ετών),
9. Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
10. Βασίλης Μάχας (20 ετών),
11. Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
12. Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
14. Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
15. Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
16. Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
17. Κώστας Μπίλας (28 ετών),
18. Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
19. Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
20. Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
21. Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!