Η Ιταλία «αιμορραγεί»..η Ευρώπη αργοπεθαίνει

Pluralism / Δεκ 05, 2016
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 23-04-2024

Γράφτηκε από Δέσποινα Λάνου

Το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία μας φέρνουν αντιμέτωπους  με μια σειρά ερωτημάτων. Σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ακούσαμε υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρώπης να επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση και επιρροή στην Ευρώπη. Μπορούμε να το δούμε και αναλογικά και με την περίπτωση της Αγγλίας, όπου οι τοποθετήσεις ήταν παρόμοιες.

Φυσικά, δεν αφορά την Ευρώπη το εσωτερικό της Ιταλίας, αλλά σε περίπτωση προκήρυξη εκλογών που αναμένονται αργά ή γρήγορα μέσα στο '17 και την λήψη εξουσίας από το κίνημα των 5 αστέρων και τον Πέπε Γκρίλλο θα την αφορά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη εξουσίας από τον Πέπε Γκρίλλο σημαίνει σχεδόν αυτόματα έξοδος από το ευρώ. Εχθές ήταν ένα ακόμη χαστούκι στην ευρωπαϊκή πολιτική που παρά την φανερή στήριξη στο Ρέντσι δεν την αποδέχτηκε ο ιταλικός λαός.

Συνεπώς, φτάνουμε στο σημείο να έχουμε μπροστά μας μία πιθανή αποχώρηση μίας ακόμη χώρας μάλιστα της 3ης οικονομίας της ευρωζώνης. Η αποτυχία του Ρέντσι οφείλεται και στην υποστήριξη του απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία κατάφερε να ρίξει τον Ρέντσι χαμηλά από το 40% που είχε πριν κάποια χρόνια. Το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης βουλιάζει μέρα με τη μέρα και διαλύει πολιτικούς δεν αφορά μόνο την Ιταλία, τα γαλλικό και ελληνικό παράδειγμα το επιβεβαιώνει. Η δημοτικότητα  Ρέντσι, Ολάντ,Τσίπρα έπεσε δραματικά, η ακροδεξιά ανεβαίνει παρά την μικρή ανακούφιση από το αυστριακό αποτέλεσμα και η Γερμανία κοιτάει τα συντρίμμια.

Τα συντρίμμια, μιας Ευρώπης , των λαών της και των επίδοξων πολιτικών τους που το λάθος τους ήταν ότι πίστεψαν στο ευρωπαϊκό ιδεώδες , η Ευρώπη τους αναγκάζει να αποχωρήσουν νωρίτερα. Υπάρχει η αίσθηση, πως ο Ρέντσι έφυγε νωρίτερα, υπερασπίζοντας την ευρωπαϊκή ιδέα και η οι ανώτεροι πολιτικοί της ευρωπαϊκής ιδέας δεν αναγνωρίζουν τίποτα,πέρα από την τρομακτική τους αδιαλλαξία.

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!