Η Έξοδος του Μεσολογγίου

Pluralism / Μαρ 31, 2018

 

 

 

Γράφει η Ελευθερία Αργυροπούλου

 

 

 

Σήμερα η αναπαράσταση της ανατίναξης του Καψάλη-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις εορτασμού στην μνήμη των Ελεύθερων Πολιορκυμένων του Μεσολογγίου.Σήμερα Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται και 192η επέτειος της εξόδου του Μεσολογγίου με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη και την κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων.

Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος η Ελλάδα τιμά την μνήμη των Ελεύθερων Πολιορκυμένων με λαμπρές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της πολιτικής, της στρατιωτικής και της δικαστικής ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων ξένων κρατών. Αποκορύφωμα της βραδιάς, η αναπαράσταση της ανατίναξης του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Συμμετέχουν οι Χορωδίες του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου, καθώς και χορωδίες μαθητών των σχολείων της Ι.Π. Μεσολογγίου. Επίσης, συμμετέχει Μουσικό Σύνολο Πνευστών. Διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής: Σπύρος Χολέβας.

Στο ρόλο του αφηγητή ο ηθοποιός:Γιάννης Τράντας. Στο ρόλο του Χρήστου Καψάλη:Θωμάς Θεοφιλάτος. Καλλιτεχνική επιμέλεια:Χρήστος Βλαχογιάννης. Σκηνοθεσία:Λευτέρης Δακαλάκης.

 

Παραγωγή:Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

6.00 μ.μ.

Απονομή επάθλων στους νικητές του 36ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας.

Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης

Μεταφορά ιερών κειμηλίων από το Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος

Οργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Άη-Συμιός» 5.30 μ.μ.

 

Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

 

6.15 μ.μ.

Πέρας προσέλευσης Επισήμων

6.30 μ.μ.

Εκκίνηση πομπής από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Μόρφου ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Νικόλαο Καραπάνο.

Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Συμμετέχουν οι χορωδίες του Πνευματικού-Κοινωνικού-Αθλητικού- Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου, Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

6.30π.μ.

Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως

7.00π.μ.

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10.40π.μ.

Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10.45π.μ.

Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά.

11.00π.μ.

Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων. Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.

Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Βράβευση των νικητών του 72ου Δρόμου Θυσίας.

Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το Μοιρολόι « Να ζει το Μεσολόγγι » από την κ.Vivian Douglas υψίφωνο. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

2.00μ.μ.

Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

7.00μ.μ.

Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης. Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

 

 

 

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!