Άμλετ ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας Λογοτεχνίας

Pluralism / Μάιος 27, 2017

Γράφει Λάνου Δέσποινα

Ο Άμλετ ή αλλιώς  Hamlet είναι ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα όχι μόνο του Σαίξπηρ, αλλά όλων των εποχών. Η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσίαση του έργου αναγάγεται στο 1602.

Αποτέλεσμα εικόνας για hamlet quotes

 Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι The Tragicall Historie of Hamlet, Prince of Denmarke (Η Τραγική Ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανιμαρκίας).

Πρόκειται για μία ιστορία εκδίκησης του Δανού πρίγκηπα Άμλετ, όταν ένα βράδυ ξαφνικά θα εμφανιστεί το φάντασμα του πατέρα του και θα προστάξει ουσιαστικά το νεαρό πρίγκηπα να πάρει εκδίκηση για τον φόνο του. Πατέρας και γιος έχουν το ίδιο όνομα, ωστόσο το άτομο που καλείται ο Άμλετ να αντιμετωπίσει είναι ο θείος του Κλαύδιος, ο αδελφός του πατέρα του. Ο Κλαύδιος σκότωσε τον αδελφό του προκειμένου να πάρει όχι μόνο το θρόνο του, αλλά και τη γυναίκα του Γετρούνδη.

Ο 'Αμλετ ουσιαστικά βρίσκεται παγιδευμένος στην προσταγή του πατρός του και ανάμεσα στο δικό του « θέλω ». Στην αναζήτηση της εκδίκησης θα διαπράξει μία σειρά από φόνους μέχρι που στο τέλος δολοφονείται και ο ίδιος από ένα δηλητηριασμένο σπαθί.

Αποτέλεσμα εικόνας για hamlet quotes

Τί εστί Άμλετ;

Κατ' ουσίαν πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα και αυτό γιατί είναι πολυεπίπεδο. Οι ματιές για το συγκεκριμένο έργο είναι πολλές και διαφορετικές.  Θίγει  τόσο πολιτικά, όσο και ηθικά ζητήματα. Μάλιστα, τονίζεται η εσωτερική σύγκρουση και ο κόσμος ενός νεαρού πρίγκιπα που δεν έχει την επιλογή της ελεύθερης βούλησης.

Ένα ακόμη έντονο προβληματισμό έχει αποτελέσει και τα κίνητρα τον φόνων για τον Άμλετ. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ψυχολογικό επίπεδο.

Αποτέλεσμα εικόνας για hamlet quotes

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!