« Ο Γυάλινος Κόσμος » : ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών από τον Τενεσι Ουιλιαμς

Pluralism / Νοε 06, 2017

Γράφει η Δέσποινα Λάνου

Πρόκειται, ίσως, για το πιο γνωστό έργο του σπουδαίου Τένεσι Ουίλιαμς. Ο «Γυάλινος Κόσμος» (The Glass Menagerie), θεωρείται αυτοβιογραφικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα, Τένεσι Ουίλιαμς, αφού εμμέσως  περιγράφει την ίδια του την οικογένεια.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σιβίκ του Σικάγου και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη (Θέατρο Playhouse, Μάρτιος 1945), όπου κέρδισε το Βραβείο New York Drama Critics Circle Award. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του συγγραφέα καθιερώνοντας τον ως ένα από τους σημαντικότερους του αιώνα.

Πολύ συχνά οι χαρακτήρες των θεατρικών έργων του  Ουίλιαμς είναι προεκτάσεις ατόμων της ίδιας του της οικογένειας, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα πρόσωπα του Γυάλινου Κόσμου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για tennessee williams the glass menagerie

Συγκεκρίμενα:

Η μητέρα: Έχει εμμονή με το παρελθόν και τα παιδικά της χρόνια, οι αναφορές της είναι στο παρελθοντικό χρόνο δίνοντας έμφαση στην ομορφιά της των νεανικών της χρόνων.

Η αδελφή Λώρα: έχει εκ γενετής προβλημα με το πόδι της, μία εύθραστη προσωπικότητα που τα γυάλινα παιχνίδια της συνιστούν το ασφαλές καταφύγιο της.

Ο Τομ του έργου είναι ο ίδιος ο συγγραφέας (το πραγματικό μικρό όνομα του Ουίλιαμς ήταν Τόμας, ο ψυχισμός του και η ψυχοσύνθεση του είναι τέτοια  που μοιάζει να « εξομολογείται» ο Ουίλιαμς μέσω του Τομ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλή έργο, που πολλές φορές κάθε χρόνο ανεβαίνει από πολλές θεατρικές ομάδες.

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!